perjantai 19. tammikuuta 2018

Viikonlopun aamiainen: shakshuka

Aamiaisen sanotaan olevan päivän tärkein ateria. Ravitsemuksellisesti en osaa sanoa tähän varmaa totuutta, mutta ainakin aamiaisella on suuri merkitys loppupäivän sujumiseen. Rauhassa valmistettu ja nautittu aamiainen saa parhaimmillaan aikaan iloisen ihmisen. Kiireessä juotu kahvikupillinen puolestaan heijastuu välillä iltaan asti nälkäkiukkuna ja jaksamattomuutena.

Uskon siis, että aamiaisella on merkitystä. Yhtä suuri merkitys kuin aamiaisen määrällä tai laadulla on aamiaiseen käytetyllä ajalla. Arkena aamupalapöydässä ei aina ehdi viettää tuntia, tai ainakin itse arvotan unen tärkeämmäksi kuin tunnin uunissa haudutetun puuron. Onneksi on kuitenkin viikonloput ja muut vapaapäivät! Silloin yleensä ehtii, tai jaksaa, nähdä enemmän vaivaa. Runsaasta aamiaisesta saa energiaa pitkäksi aikaa, ja seuraavan kerran ruokaa tarvitseekin vasta iltapäivällä.

Itse suosin viikonloppujen aamiaisella yleensä makeita juttuja. Rakastan pannukakkuja kaikissa muodoissa, ja kaikilla täytteillä. Joka viikko niitä ei kuitenkaan tee mieli, ja silloin vastauksena voi olla shakshuka. Nimi kuulostaa kummalliselta, mutta ethän anna sen hämätä. Kyseessä on Pohjois-Afrikasta ja Lähi-Idästä kotoisin oleva pannu, johon tyypillisesti tulee ainakin tomaattimurskaa ja kananmunia. Muita aineita voivat olla esimerkiksi chorizo, kikherneet ja erilaiset kasvikset.

Shakshuka vaatii hiukan aikaa valmistuakseen. Itse pilkonkin yleensä ainekset illalla valmiiksi jääkaappiin, ja aamulla laitan kastikkeen liedelle valmistumaan, ja menen vielä hetkeksi peiton alle lämpimään. Kun pannulle sitten lisää kananmunat ja laittaa sen uuniin, voi samalla valmistella muut aamiaisen osat. Shaksuka sopii mainiosti myös osaksi brunssia. Muita brunssille sopivia herkkuja löytyy postauksen lopun lue myös -osiosta.



Paprika-feta-shakshuka

kahdelle

1 kevätsipuli
½ pieni paprika
reilu loraus öljyä
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl savupaprikajauhetta
400 g tomaattimurskaa
50 g fetajuustoa
2 kananmunaa
suolaa
mustapippuria myllystä
lehtipersiljaa / korianteria

Hienonna kevätsipuli ja kuutioi paprika pieneksi. Kuumenna valurautaisella tai uunin kestävällä paistinpannulla öljy ja kuullota paprikaa noin 5 minuuttia, kunnes se alkaa pehmetä.

Lisää sen jälkeen kevätsipuli, juustokumina, paprikamauste ja kuullota minuutti. Lisää joukkoon tomaattimurska. Kiehauta ja anna sen jälkeen porista noin 15 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Lämmitä kastikkeen poristessa uuni 200 asteeseen. Riko pannulle tomaattimurskaan kananmunat ja siirrä pannu uuniin 5-8 minuutiksi, kunnes valkuaiset ovat hyytyneet, mutta keltuaiset ovat vielä juoksevia.

Murustele lopuksi päälle feta ja mausta suolalla ja mustapippurilla, sekä halutessasi lehtipersiljalla tai korianterilla.

Nauti osana aamiaista esimerkiksi naanleivän kera.


Kokeile myös:


Uunissa paahdettu mysli
Mantelicroissantit
Bruschetta

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall