lauantai 2. joulukuuta 2017

Naudanlihapata uunissa

Olen hitaasti oppinut pitämään liharuoista, kun ne valmistetaan padassa. Tai oikeastaan pataruokiin rakastuin suin päin burgundinpataa kokeiltuani, mutta olen alkanut toisinaan kokeilla myös muita uusia liharuokia. Viikko sitten söin jopa hirvimakkaraa ja prosciuttoa, vaikka pari vuotta sitten kumpikaan ei olisi päätynyt lautaselleni.

Palataan kuitenkin pataruokiin, ja etenkin tähän tummaan naudanlihakastikkeeseen. Vai pitäisikö se nimetä kuitenkin naudanlihapadaksi, kun se kuitenkin padassa valmistetaan? Niin tai näin, tässä on ruoka vaativaankin makuun. Kastikkeen nesteenä on käytetty olutta, ja lisämakua tuo tumma sokeri, tomaatti ja mausteet. Alkoholi haihtuu kastikkeesta kypsennyksen aikana, ja jäljelle jää vain oluen aromit. Voit siis huoletta tarjoilla tätä myös lapsille.

Olutta ja sokeria koskee molempia sama neuvo: tummaa sen olla pitää. Olen kokeillut pataa myös vaaleilla vaihtoehdoilla, eikä tästä silloinkaan pahaa tule. Parhaimmillaan kastike on kuitenkin, kun valitset sekä tumman oluen että sokerin. Sokeriksi sopii siis esimerkiksi fariini- tai ruokosokeri, tai miksipä ei vaikka siirappikin. Olut voi olla esimerkiksi tumma lager tai porter, makusi mukaan.

Ruokaohjeet ovat yleensä aina sovellettavissa, mutta kannustan kuitenkin ostamaan worscesterkastiketta, jos sitä ei sinulla kaapissa jo ole. Sillä saa lisämakua kaikkiin lihakastikkeisiin, ja se säilyy todella pitkään, vaikka käyttäisitkin sitä vain tähän. Ja jos et muuta käyttökohdetta kastikkeelle keksi, niin Google tietää kertoa, että sitä käytetään Bloody Mary -drinkkiin :)

naudanlihakastike

Tumma naudanlihakastike

neljälle

400-500 g naudan paistisuikaleita
1 pkt (140 g) pekonia
2 kevätsipulia
½ punainen chili
3 rkl fariini- tai ruokosokeria
1 tlk (0,33 l) olutta
1 rkl Worcesterkastiketta
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl paprikajauhetta
½ tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 laakerinlehti

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja ota valurautapata esille. Pilko kevätsipulit ja chili pieneksi ja laita pataan laakerinlehden kanssa. Suikaloi pekoni saksilla, paista se kypsäksi kuumalla pannulla ja kumoa pataan. 

Ruskista naudanlihasuikaleet pannulla. Lisää ruokosokeri ja Worscesterkastike ja jatka paistamista vielä hetki. Lisää olut, tomaattipyree, paprikamauste ja suola, ja anna kiehahtaa. Mausta lopuksi mustapippurilla ja kaada seos varovaisesti pataan.  

Kypsennä ruokaa uunissa 2 tuntia. Sekoita kypsennyksen puolivälissä, ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita. Jos kastike näyttää vähäiseltä, voit lisätä noin ½-1 desilitraa vettä tai olutta.

Tarjoile perunamuusin kanssa.


lihapata


Lue myös:

Burgundinpata
Syksyinen juuresmakkarapata

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall