maanantai 8. toukokuuta 2017

Helposti onnistuvat sämpylät





Sämpylät kuuluvat muiden leipien ohella siihen leivontaryhmään, jonka eteen en jaksa nähdä vaivaa. En osaa vaivata leipätaikinaa niin, että siihen tulisi oikea sitko. En myöskään ole innostunut nyt pinnalla olevasta juurileivonnasta. Juuren ylläpito tuntuu liian vaivalloiselta, enkä jaksa leipoa leipää joka viikko.

Tuore leipä vie kuitenkin kielen mennessään, joten leipominen silloin tällöin on palkitsevaa. Olen monesti hehkuttanut pataleivän mahtavuutta, ja tällä kertaa ääneen pääsee nämä mainiot sämpylät. Jos siis nautit hyvästä, mutta olet kaltaiseni laiskottelija, on tässä ohje joka varmasti vie sydämesi.

Maailman parhaat sämpylät (12 21 kpl)


5 dl vettä
1 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
1212½ dl vehnäjauhoja

Sekoita maito ja vesi keskenään, ja lämmitä mikrossa kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja lisää sokeri sekä suola. Sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää taikinaan jauhot muutamassa erässä, ja sekoita löysäksi taikinaksi.

Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se lähes irtoaa käsistä. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho, ja anna taikinan nousta vedottomassa paikassa 1  1½ tuntia.

Kuumenna uuni 240250 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Ripottele päälle pari ruokalusikallista jauhoja ja muotoile taikinasta tanko. Leikkaa taikina 67 palaan ja palat vielä 23 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia. Nosta sämpylät pellille ja paista niitä pelti kerrallaan noin 20 minuuttia.

Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.


Olen saanut sämpylät onnistumaan tällä ohjeella aina, joten taikinan pitkähkö kohotusaika kannattaa. Aktiivista aikaa tai monia työvaiheita leivät eivät onneksi vaadi. Taikinaa ei tarvitse vaivata missään vaiheessa. Sämpylöitä ei myöskään tarvitse pyöritellä, eikä niiden tarvitse näyttää kauniilta uuniin mennessä. Äidiltäni olen oppinut, että uuni korjaa kauneusvirheet ja se pätee näiden kohdalla. Sämpylät näyttävät uuniin mennessä epämääräisiltä möykyiltä, mutta uunista tullessaan ihan oikeilta sämpylöiltä.




Nämä toimivat erinomaisesti hampurilaissämpylöinä, eivätkä pelästy pakastamistakaan. Pakastimeen sämpylät kannattaa laittaa halkaistuina ja tuoreina. Parhaiten sämpylät tokenevat pakastamisesta huoneenlämmössä sulattamalla, tai uunissa grillivastuksen alla. Huoneenlämmössä riittää noin tunti, grillivastuksen alla muutama minuutti.

2 kommenttia

  1. On muuten mainio idea käyttää itsetehtyä sämpylää hampurilaisena. Tämä muistiin niitä kertoja varten, kun kesällä haluaisi grillata hamppareita, mutta ei ole muistanut ostaa hampurilaissämpylöitä! :)
    http://westendmum.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tehdyt hampurilaiset on kyllä sen verran hyviä, että ansaitsevat myös itse tehdyt sämpylät. Aika pienellä vaivalla saa hyvän lopputulokseen :)

      Poista

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall