sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Paprika-tomaattikeitto ja polentaleipä

Kasvissosekeittoni ovat yleensä muotoa "mitä jääkaapista löytyy". Jos heittäydyn luovaksi, saatan paahtaa kasvikset uunissa, mutta yleensä keitän kaikki kattilassa ja soseutan. Uusimmassa Maku-lehdessä (01/17) oli marokkolainen tomaatti-paprikakeitto, joka vaikutti kiinnostavalta. Muokkasin ohjetta hiukan ruokavalioon sopivaksi, ja olin tyytyväinen lopputulokseen. Keitto on mausteinen, mutta ei polttavan tulinen. Mukavaa vaihtelua keittorintamalle.

Paprika-tomaattikeitto

neljälle

150 g paahdettuja paprikoita (säilyke)
½ prk (n. 200 g) vihreitä linssejä vedessä (säilyke)
500 g tomaattimurskaa
2 kevätsipulia
2 tl öljyä
1 tl juustokuminaa
½ tl kanelia
2 tl harissa-tahnaa
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio

Huuhtele linssit ja paprikat kylmällä vedellä. Paloittele paprikat pienemmiksi ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää mausteet. Kuumenna hetki sekoitellen. Lisää paprikat, linssit, sipuli, tomaattimurska ja vesi sekä liemikuutio. 

Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla noin 20 minuuttia. Soseuta keitto ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.

Tarjoile smetanan ja polentaleivän kanssa.


Maidoton polentaleipä


 dl kaura- tai soijamaitoa
1 kananmuna
20 g margariinia
100 g polentajauhoja
2 rkl jauhoja
¾ tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
2 rkl sokeria
½ tl suolaa

Sekoita kananmuna, kaura- tai soijamaito ja sula margariini hyvin keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muna-maitoon. Sekoita huolellisesti, mutta mahdollisimman vähän. Kaada öljyttyyn vuokaan (noin 10 cm x 15 cm), tai esimerkiksi valurautapannulle.

Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes leivän pinta on hiukan ruskettunut. Leipä on parhaimmillaan lämpimänä.


Keitto on fodmap-sopiva, mutta chilipitoisen harissa-tahnan kanssa kannattaa olla varovainen.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall