keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Suklainen glögipiiras

Viisaudenhampaan poiston jälkeen on erinomainen aika haaveilla suklaasta ja muista herkuista. Tein muutama viikko sitten suklaa-glögipiiraan Soppa 365 -ohjeen mukaan. Piiras oli helppo tehdä, eikä sitä varten tarvinnut ostaa kummallisia raaka-aineita. Suklaata ja kermaa lukuun ottamatta kaikki tarvikkeet löytyivätkin valmiina kaapista.



Alkuperäinen ohje neuvoi käyttämään maitosuklaata. Tarjoilin piiraan sellaisille ihmisille, jotka eivät välttämättä pidä super makeasta. Vaihdoin sen siis tummaan suklaaseen ja tällä kertaa käytin 50% suklaata, ja ainakin sen kanssa maku oli hyvä. Tummemmasta en uskalla luvata, koska täytteeseen ei tule glögitiivisteen lisäksi muuta makeutusta. Uskoisin myös, että jos kaapista ei satu löytymään inkivääriä tai pomeranssia, voi ne jättää pois. Niiden määrä on ohjeessa kuitenkin melko pieni. Teen varmasti piiraan toistekin ja silloin ajattelin korvata osan jauhoista spelttijauhoilla, niin kuin teen suurimmalle osalle leivonnaisia.

Monitoimikoneenani toimi sauvasekoittimen pieni minisilppuri. Siitä loppui hiukan tila, joten jos käytössä on pieni kone tai kulho, suosittelen tekemän pohjataikinan kahdessa osassa.

Suklainen glögipiiras


pohja:
3 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia tai voita
2 rkl tomusokeria
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 kananmunan keltuainen
½ rkl kylmää vettä
ripaus suolaa

täyte:
½ dl glögitiivistettä
2 dl kuohukermaa
½ tl inkivääriä
½ tl pomeranssinkuorta
200–250 g tummaa suklaata
50 g voita
ripaus suolaa

Tee ensin pohja. Mittaa jauhot ja jääkaappikylmä voi monitoimikoneeseen ja pyöräytä murumaiseksi seokseksi. Lisää loput ainekset ja anna seoksen pyöriä tiiviiksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 15–30 minuutiksi.

Voitele piirakkavuoka (⌀ 25 cm). Kauli taikina muutaman millin paksuiseksi levyksi ja nosta levy vuokaan niin, että sitä nousee myös reunoille. Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja laita se jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista pohjaa 10 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä, kun teet täytteen. Kuumenna kerma, glögi ja mausteet kattilassa, älä anna kiehua. Ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa. Sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi suola ja voi pieninä nokareina. Kaada seos vuoan pohjalle. Anna piirakan jäähtyä jääkaapissa yön yli.

Laitoin piiraan jäähtymään hetkeksi jääkaappiin täytteen lisäämisen jälkeen. Ihailin sileää pintaa ja laitoin folion päälle suojaksi. Folio kuitenkin tarrasi täytteeseen kiinni ja siihen tuli ruma kolo. Suosittelen siis peittämään piiraan kelmulla folion sijaan :)



Kaikki ostamani suklaa kului täytteeseen, joten siivilöin pinnalle tummaa kaakaojauhetta. Tomusokeri toimisi myös varmasti. Piiraan kanssa tarjolla oli kermavaahtoa, jonka voi halutessaan maustaa kanelilla.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall